Rabu, 27 Januari 2016

My Confinement Days

Wah wahhh...
Kemain busy kan ticer sekarang?
Well...workloads like belambak gila kot mana dan nak ngeteh dgn blog..
Ahaks!!
Well...last time shared bout deliver experience
As promised nk story pasal confinement days pulak
Ehem! Stress
Itu je words boleh cakap okay
Buat kaum kain single di luar sana advice hakak ialah awak enjoy tidur puaih2 ok?
Bukan apa when you have a baby your life will turn around 360 degree
Jgn harap nak rest!

After went back from hospital, I tried hard to pump the milk
My aim is to provide Cala with breastmilk
Takmau formula sebab I know I can do it inshaaAllah
Dari dulu zaman anak dara lagi always nak fully bf my children
Nampak dak dh pkiaq future masa tu?
Ciss sgt perangai gatai tuuu ahaks!
So bermula la drama aiq mata
Susu kita keluaq 2 titik
Cala needs more wehhh mana cukup 2 titik
Asked Arep to buy manual pump
Kenkonon refuse brand murah nak AVENT okay
RM 299 yg manual
Dengan gigih and full of excitement in hope susu keluar bnyak pump susu all e time
Paling bnyak dpt xsmpay 0.5oz pun
Sedih x?
Nak give up pun ada plus that time Cala suka gigit gigit sampai luka kita punya nipple
Stress???? Wakakakakak don't mentioned ok?
I was in deep stress boleh gitu?
Manual pump sgt lah tidak praktikal sgt lah xmembantu in milk production
What you get? Lenguh2 tgn dan belakang coz have to bend down laa bagai kan
So soooo
Invest lagi beli double electric pump jenama TrueLuv
Mak yg tlg belikan as Arep dah masuk school cuti sudah habis maaaaa..haha
Around RM 450 jgk laaa
Tak kisah lah janji blh produce susu bebanyak and provide to Cala
Cala pun mcm rilek jaaa teriak time lapaq sumbat ehem senyap la tapi bab menggihit tu smpai tahap nak tampaq dia..
Mana tak nya gigit secara tiba2
Hang rasa?
Haha tapi tak tampaq laaa terkejut menjerit gitu jaaa
Over!
I've done lots of reading about breadfeeding ni 
Benda paling penting is mind set
Susu tak ada susu xcukup susu blablabla
Aku cakap sbb aku pun ckp benda mcm tu at first last2 my mum suggest Cala untuk campur susu fm sikit
Malam bila Cala nk tidoq mmg bagi fm sbb nak bagi dia tidoq lena
But I felt bad towards Cala sbb tak bagi her right
So gigih lagi pump out e milk every 3 hours even xdak setitik pun susu

At a momment when I gave Cala breastmilk rasa nak buat tandem pumping
Sebelah For Cala another side oakai pump
To a suprise, susu tu memancut youuuu knowww
Ohmaiiii masa tu mashaAllah suka suka suka suka sgt sgt sgt kenot describe e feelings ok!
Banyak nya susu aku dlm hati melompat terkinja kinja sbb in real life masih terkepit2
Dah hilang satu beban pkiaq susu xdak ahaks!

Tips yg ak amalkan sepanjang nak bagi susu bnyak tu
- consume goat milk Wildan choclate yummy!!!!
- buah tin as my daily snack I can finish 1kg buah tin in a day tak cata tanya mak kita
- regular pumping every 3 hours 
- mengurut pun ye jugak bidan kampung yg urutkan urat2 susu apa benda tah ak taktaw haha
After that, rasa breast bengkak kalau Cala lambat bf or pump out
Alhamdulillah rezeki berkat kesabaran ketensionan aku

Ada lagiiii
Tu baru satu bab okay
Jahitan episiotomi tuuuu lambat jgk nak elok
Aku bak masuk sebulan masih blm kering sepenuhnya
Mak datukkk ssh nya nak gerak terkedek kedek
Ada org yang mai melawat tu dia kata iols manja terrlebih sgt
Mengada ngada taik kuda sbb too worry to move around blablabla lantak pi kat dia
Hat sakit tu aku ka dia?
Haishhh stressss taw kacau emosi org dlm pantang ni
So jahitan tu usually after every wash kan mmg have to wipe properly bagi kering
One of my friends suggested ubat yg guna untuk melecur terbakar tu untuk keringkan luka
I tried and it worked though so after dh guna manjakani which was sgt laaaaaaa takot
Pasaiapa takot?
Pasai manjakani mmg dia mcm gam sikit klo mix dgn aiq
Dia akn jdik bergumpal gitu kat jahitan so nak wipe pun like susah sikit laaaaa sbb have to do it by myself kan
Bab ni mmg kena jaga as confinement ladies selalu sgt got prob dgn jhitan terbuka terkoyak la which is iols xsggup nak kena jahit hidup hidup 2nd time
No!!!!

Masa confinement mak mmg tdoq dgn ceq
Mak mmg akan take turn jaga Cala
Mak lagiii kan
Sian mak sbb everyday kena jaga cucu sulung then have
 to siap2 everything for me and Cala before pergi school
Balar tungku and gerak mak budak tak cukup lena ni untuk bertungku panas2 
Kdg2 mak letak kt sebelah aku sambung lena
Liat nak bertungkuuuu !!!!!
Ngntuk weh anak jaga
Hang bayang laaaa
All these days tdoq hang xpernah terganggu but not this time
Mau takmau have too

Emosi?
Hahahahaahah..
Kesian kat Arep bukan apa asyik teriak kat dia salahkan dia tak jaga anak
Yalah dia jauh kat Kuantan sana
Cala keluaq tgk dunia ja dia dah dpt taw posting kat mana
Rezeki anak kan org kata..
Selalu sgt slhkan arep sbb xjaga Cala kita penat nak gerak sana sini payah bla bla bla bla
Mcm2 lahhh
Cala ni masa baby kecik2 kan dia suka jugak la bangun malam nak minum
Tapi tak kerap 
Tak kerap pun kadang mengundang jugak weh
Sbb perubahan mendadak like this mmg take time
Aku pulak jenis org yg susah and payah sikit nak adapt to new environment so mmg for me ssh laa

Bab makan?
Mak masak before go to school
Mak lagii...
Thanks you makk sayangg ku love u sgt sgt sgt sgt sgt
Menu?
Kahkahkah sapa minum aih depan aku mesti aku teriak sbb aku dengki!
Aiq aih wehhhhh sedap wehhhh sedappp nyaaa gulp!
Depa bwk keluaq pulak benda2 goreng2 la apa la hat aku takleh makan
Menitik jgk la aiq mata ni!
Manja dak?mmg manja pun!ahaks!
Kurma buah tin mmg mknan ruji masa pantang
When you are bf, mmg akn cepat lapaq
Bf akan burn 500 calories each session taw
Yup!mmg akan cepat lapaq so prepare la anything untuk makan ngap ngap smbil perah susu
Hahahahah..

One more thing yg kenot tahan masa confinement is nak keluaq jalan jalan
Tak tahannnn nak pi jln
Iols seorang yg kenot stay at home lama lama
Kenot wehhh rasa mcm nak gila duk umah tak buat apa
Ada one evening tu nk duduk dkt luaq umah sekejap sbb dh rutin ptg2 my family mmg akan duduk dkt depan rumah minum kopi cicah tu cicah ni
Aku nak join depa kata tak boleh!
Ak masuk rumah teriak weh..
Awat taktaw perangai lagu tuu
Aku pun pelik!
Sila la gelakkkk tapi aku mmg beremosi la masa pantang

Habis 44days aku dengan rasa bangganya mintak izin mak nak keluaq jalan2 dekat pekan
Hahahah tujuan?
Nak tengok banggunan
Konon sgt mcm dah setahun dalam gua
Perangai apakah itu wahai patinnn?
Over sgt!
Tapi one thing yg best pasal confinment ni
You will feel healthier sbb makanan terjaga
No oily foods
Your body feels light sgt
Kurusssss sgt
Selim melim sgt
Seronok sgt sbb along pregnancy weight naik mencanak canak
Sekarang turun pun mencanak canak jgk la uols
So that was my experience masa confinement period yg sgtt challenging lah
Pantang2 org tua kena ikot even hati memberontok mempersoalkan kresebiliti petua pantang larang tersebut
Hahahaaha
Stress jugak bab tu pun
Ratu stress!!!! Kahkahkah
Cala dah almost 6months
Next week dah boleh start solid food dah
I want her to makan makan makan tak payah pkiaq apa
Budak kecik kerja dia makan lena jaaa
Nah la belanja satu gambaq Cala 
Next entry kita story pasai 


HOW I GAINED WEIGHT???
Thanks for reading!







Tiada ulasan: