Isnin, 21 Mac 2016

Me and Magicloth

Hye semua..
Sihat sihat okay?
Today rasa fresh sikit dari biasa
Tak faham jugak pasaipa
Maybe penangan baju baru mak buat kot hihihi

Bab magicloth nih ramai jugak peminat dia rupanya
Hari2 ada org pm tanya soooo
Kita layankan jela
Macam mana boleh terjebak dengan magicloth nih?
From who?
For what?

Masa dlm confinement day mmg nak sgt pakai bengkung taw
And mmg dah beli dah bengkung yang tali berselirat tu xingat dah jenama apa but mmg afordable hatga dia dalam RM35 mcm tuh
Sehari dua ja pakai lepas tuh tak sentuh dah taw
Sebab struggle nak bukak and pakai masa nak lactate Cala
Plus tak selesa sgt sgt
Huaaa!tak suka!

Sebab banyak sgt masa terluang masa dlm oantang especially when Cala fall asleep so iols google pasai magic cloth nih
First thing yg I concerned was the price!
Wuishhhh mahai!
Mana mampu!!!
Tapi bila baca testimoni dia aduhh duh duhh mmg kalau tak kuat iman masa tu mmg terjebak lah
Last2 putih mata pasai I know I can't afford 
Tapi I have a thought "kalau barang mahai mesti qualiti dia serve pun mahai"

Masa dlm confinement tu oun hari2 ngadap cermin
Normal shape balik taww
Happy tak terkata so lupa sat pasai magicloth tuh

Bila dah habis cuti confinement, terasa mcm nafsu makan kuat sgt
Maybe becoz I fully breasfeed Cala
That was why naik ataih weighing scale....
46kg!!!!!!!!!!
Maigaddddddddd!!!
Habis satu rumah kecoh berat naik
Hari2 lah Arep dgq bini dia tanya
I gemok ka?
I gemok ka?
Macam mana ni?
Betoi ka?
Girls be like 😱😱😱😱 bila berat naik!

From that moment lah realize nak pakai magicloth
Scroll here and there
Jumpa KakDayah 
Explain pi explain mai
Rupaaaaanyaaaaa....
Ada PLAN INSTALLMENT!!!!!

Without any agreement made between me and Arep
Terus saja ukuq badan dan bermula lah rutin bayar bulan bulan serendah
RM100
APAAAAA? RM100 JAA??
Yes baby!!
Affordable gilaaaaaa...

So lani mmg kawan baik dgt dgn MAGICLOTH nih
Mmg rasa before and after sarung 
It worths the price beb!!
Testimoni sendiri simpan dulu sebab next post kita buat hampa terbeliak bijik mata sikit
Apa yang seronok pasal magicloth semua akan di share tak lama lagi
Dekat sini lah
Kat blog kita nih

Mana yg nak riki riki dulu boleh terus
WHATSAPP 0129641214
or
Visit FB kita 





Rabu, 27 Januari 2016

My Confinement Days

Wah wahhh...
Kemain busy kan ticer sekarang?
Well...workloads like belambak gila kot mana dan nak ngeteh dgn blog..
Ahaks!!
Well...last time shared bout deliver experience
As promised nk story pasal confinement days pulak
Ehem! Stress
Itu je words boleh cakap okay
Buat kaum kain single di luar sana advice hakak ialah awak enjoy tidur puaih2 ok?
Bukan apa when you have a baby your life will turn around 360 degree
Jgn harap nak rest!

After went back from hospital, I tried hard to pump the milk
My aim is to provide Cala with breastmilk
Takmau formula sebab I know I can do it inshaaAllah
Dari dulu zaman anak dara lagi always nak fully bf my children
Nampak dak dh pkiaq future masa tu?
Ciss sgt perangai gatai tuuu ahaks!
So bermula la drama aiq mata
Susu kita keluaq 2 titik
Cala needs more wehhh mana cukup 2 titik
Asked Arep to buy manual pump
Kenkonon refuse brand murah nak AVENT okay
RM 299 yg manual
Dengan gigih and full of excitement in hope susu keluar bnyak pump susu all e time
Paling bnyak dpt xsmpay 0.5oz pun
Sedih x?
Nak give up pun ada plus that time Cala suka gigit gigit sampai luka kita punya nipple
Stress???? Wakakakakak don't mentioned ok?
I was in deep stress boleh gitu?
Manual pump sgt lah tidak praktikal sgt lah xmembantu in milk production
What you get? Lenguh2 tgn dan belakang coz have to bend down laa bagai kan
So soooo
Invest lagi beli double electric pump jenama TrueLuv
Mak yg tlg belikan as Arep dah masuk school cuti sudah habis maaaaa..haha
Around RM 450 jgk laaa
Tak kisah lah janji blh produce susu bebanyak and provide to Cala
Cala pun mcm rilek jaaa teriak time lapaq sumbat ehem senyap la tapi bab menggihit tu smpai tahap nak tampaq dia..
Mana tak nya gigit secara tiba2
Hang rasa?
Haha tapi tak tampaq laaa terkejut menjerit gitu jaaa
Over!
I've done lots of reading about breadfeeding ni 
Benda paling penting is mind set
Susu tak ada susu xcukup susu blablabla
Aku cakap sbb aku pun ckp benda mcm tu at first last2 my mum suggest Cala untuk campur susu fm sikit
Malam bila Cala nk tidoq mmg bagi fm sbb nak bagi dia tidoq lena
But I felt bad towards Cala sbb tak bagi her right
So gigih lagi pump out e milk every 3 hours even xdak setitik pun susu

At a momment when I gave Cala breastmilk rasa nak buat tandem pumping
Sebelah For Cala another side oakai pump
To a suprise, susu tu memancut youuuu knowww
Ohmaiiii masa tu mashaAllah suka suka suka suka sgt sgt sgt kenot describe e feelings ok!
Banyak nya susu aku dlm hati melompat terkinja kinja sbb in real life masih terkepit2
Dah hilang satu beban pkiaq susu xdak ahaks!

Tips yg ak amalkan sepanjang nak bagi susu bnyak tu
- consume goat milk Wildan choclate yummy!!!!
- buah tin as my daily snack I can finish 1kg buah tin in a day tak cata tanya mak kita
- regular pumping every 3 hours 
- mengurut pun ye jugak bidan kampung yg urutkan urat2 susu apa benda tah ak taktaw haha
After that, rasa breast bengkak kalau Cala lambat bf or pump out
Alhamdulillah rezeki berkat kesabaran ketensionan aku

Ada lagiiii
Tu baru satu bab okay
Jahitan episiotomi tuuuu lambat jgk nak elok
Aku bak masuk sebulan masih blm kering sepenuhnya
Mak datukkk ssh nya nak gerak terkedek kedek
Ada org yang mai melawat tu dia kata iols manja terrlebih sgt
Mengada ngada taik kuda sbb too worry to move around blablabla lantak pi kat dia
Hat sakit tu aku ka dia?
Haishhh stressss taw kacau emosi org dlm pantang ni
So jahitan tu usually after every wash kan mmg have to wipe properly bagi kering
One of my friends suggested ubat yg guna untuk melecur terbakar tu untuk keringkan luka
I tried and it worked though so after dh guna manjakani which was sgt laaaaaaa takot
Pasaiapa takot?
Pasai manjakani mmg dia mcm gam sikit klo mix dgn aiq
Dia akn jdik bergumpal gitu kat jahitan so nak wipe pun like susah sikit laaaaa sbb have to do it by myself kan
Bab ni mmg kena jaga as confinement ladies selalu sgt got prob dgn jhitan terbuka terkoyak la which is iols xsggup nak kena jahit hidup hidup 2nd time
No!!!!

Masa confinement mak mmg tdoq dgn ceq
Mak mmg akan take turn jaga Cala
Mak lagiii kan
Sian mak sbb everyday kena jaga cucu sulung then have
 to siap2 everything for me and Cala before pergi school
Balar tungku and gerak mak budak tak cukup lena ni untuk bertungku panas2 
Kdg2 mak letak kt sebelah aku sambung lena
Liat nak bertungkuuuu !!!!!
Ngntuk weh anak jaga
Hang bayang laaaa
All these days tdoq hang xpernah terganggu but not this time
Mau takmau have too

Emosi?
Hahahahaahah..
Kesian kat Arep bukan apa asyik teriak kat dia salahkan dia tak jaga anak
Yalah dia jauh kat Kuantan sana
Cala keluaq tgk dunia ja dia dah dpt taw posting kat mana
Rezeki anak kan org kata..
Selalu sgt slhkan arep sbb xjaga Cala kita penat nak gerak sana sini payah bla bla bla bla
Mcm2 lahhh
Cala ni masa baby kecik2 kan dia suka jugak la bangun malam nak minum
Tapi tak kerap 
Tak kerap pun kadang mengundang jugak weh
Sbb perubahan mendadak like this mmg take time
Aku pulak jenis org yg susah and payah sikit nak adapt to new environment so mmg for me ssh laa

Bab makan?
Mak masak before go to school
Mak lagii...
Thanks you makk sayangg ku love u sgt sgt sgt sgt sgt
Menu?
Kahkahkah sapa minum aih depan aku mesti aku teriak sbb aku dengki!
Aiq aih wehhhhh sedap wehhhh sedappp nyaaa gulp!
Depa bwk keluaq pulak benda2 goreng2 la apa la hat aku takleh makan
Menitik jgk la aiq mata ni!
Manja dak?mmg manja pun!ahaks!
Kurma buah tin mmg mknan ruji masa pantang
When you are bf, mmg akn cepat lapaq
Bf akan burn 500 calories each session taw
Yup!mmg akan cepat lapaq so prepare la anything untuk makan ngap ngap smbil perah susu
Hahahahah..

One more thing yg kenot tahan masa confinement is nak keluaq jalan jalan
Tak tahannnn nak pi jln
Iols seorang yg kenot stay at home lama lama
Kenot wehhh rasa mcm nak gila duk umah tak buat apa
Ada one evening tu nk duduk dkt luaq umah sekejap sbb dh rutin ptg2 my family mmg akan duduk dkt depan rumah minum kopi cicah tu cicah ni
Aku nak join depa kata tak boleh!
Ak masuk rumah teriak weh..
Awat taktaw perangai lagu tuu
Aku pun pelik!
Sila la gelakkkk tapi aku mmg beremosi la masa pantang

Habis 44days aku dengan rasa bangganya mintak izin mak nak keluaq jalan2 dekat pekan
Hahahah tujuan?
Nak tengok banggunan
Konon sgt mcm dah setahun dalam gua
Perangai apakah itu wahai patinnn?
Over sgt!
Tapi one thing yg best pasal confinment ni
You will feel healthier sbb makanan terjaga
No oily foods
Your body feels light sgt
Kurusssss sgt
Selim melim sgt
Seronok sgt sbb along pregnancy weight naik mencanak canak
Sekarang turun pun mencanak canak jgk la uols
So that was my experience masa confinement period yg sgtt challenging lah
Pantang2 org tua kena ikot even hati memberontok mempersoalkan kresebiliti petua pantang larang tersebut
Hahahaaha
Stress jugak bab tu pun
Ratu stress!!!! Kahkahkah
Cala dah almost 6months
Next week dah boleh start solid food dah
I want her to makan makan makan tak payah pkiaq apa
Budak kecik kerja dia makan lena jaaa
Nah la belanja satu gambaq Cala 
Next entry kita story pasai 


HOW I GAINED WEIGHT???
Thanks for reading!







Selasa, 25 Ogos 2015

Noob Deliver Experiences

AMARAN!!
This post is for those yg nak tambah pengetahuan pengalaman bahan bacaan and etc
Banyak term digunakan mcm 'tak patut' but enjoy the reading ok?
Tak semua org ada pengalaman yg sama
This post also for all the mommies to be outside there whom I know most of us lack of info and experience like me
Iols faham everything is first time
Harap2 post ini membantu
GOOD LUCK!


Alhamdulillah
Me and husband kind of blessed to receive the amanah from Allah on August,1st 2015 at 11.43am
The gift from Allah for both of us
And hopefully we can guide our little caliph to be an obedient servant to Allah S.W.T
Yes along the journey to become a true mother I've gone thru lots of things
Especially during the labour time
Be noted that I would glad to share this experience to all mommies out there who are now enjoying their first pregnancy
Here the journey to become ibu of DQ

July 26th, 2015
I got up from bed early in the morning and noticed small tompok of air coming thru vagina and I was nervous as no one at home
Arief was still at Pahang
While mom and dad were at school at that time
So i was just kinda relax and whatsapp the nurse that took care of me along the pregnancy
Please noted I am noob and know nothing
So after chit chating she suggested me to go to the hospital. she afraid that I might exerience water leaking and may affect baby in the womb
Called mom and she went back home chit chat tidoq dulu seround dua lepas asar baru keluar rumah
Mom said jom pi mkn dulu and beli beras..beras dh habis
Perghhhh relax sgt..
So around 7pm baru smpai hospital
Noted again : xdak rasa sakit sikit pun masa tu
Gave the red book and lay down on bed for CTG
CTG ni they used to see baby's heartbeat chart
From there,they can conclude whether the baby is ok or not
So little DQ was ok and here come the 'seluk' part
This 'seluk' is a bit harsh word i wud say
It is known as VE (vaginal exam)
Purpose? Doc nk cek ko punye bukaan dah berapa cm
 ok let me tell you
SAKIT!
but bearable lagi kata org
Mcm noob like me sgt lah scaryyyy hoiii!
So doc said vaginal opening 1cm
You boleh balik and don't bother about the leaking
Unless tumpah darah and more water leaking then only you come
Mom called my hubby
Ask him to take leave sbb the signs of delivery dh ada
So here come my herooooo yahoooooo ada lakiiiiii kat sebelah
Hahaha!

July 28th, 2015
I was sleeping soundly when hubby woke up to peepee
Eh perlu ke mentioned?
Introduction kena ada okayyyyy
I woke up mamai2 but masa tu i felt nothing yet
Until at a time woke up at 5am noticed that something basah2 kat tilam
Like the speed of the flashlight
Tepuk sama itu laki kat sebelah and yelled
Bebi bangunnn aiq ketuban dah pecah bukakkk lampu bukakkkk kaihhhhh....
Husband be like lompat and panic like clown
So there goes small spot of blood and lendiaq
Mind my word sbb nak bagi hampa paham ja
Jgn dok geli geleman naaaa..
Bebi pi gerak mak sat syg nak pi siap2
Noob lagi sekali kat situ sebab panik gelabah segala mak nenek
Still no pain
Husband drove to hospital at 5.15am 
Masa tu bawak habis semua brg2 baby brg2 iols
Takut kena warded
Luckily i've prepared everything for emergency
Okay yg ni kena take note naaa..
Just prepare! Lantak la org kata beriya nak beranak pun
Kita hat kalut bukan depa
Smpai sepital what do you expected?
CTG and seluk part
Mcm nk sepak doc tu sbb seluk ganaih2
Then she was not satisfied with her own performance called her friend then seluk me again
Agak2 laaaaaaa
Manusiaaaa wehhhh bukan patung
Painful isit?
Oh yeahhhh double seluk what do ya expected?
Redhaaaaa..
Doc kasik balik as I didn't feel any pain
But she requested to come at 12noon for scan
In short,at 12 mai balik
CTG, seluk2 and scan
Mmg kena redhaaaaaa okay?
Bukaan 1cm means no progression
The head of doc I guess, asked me to go home and rest
Only come back if I have major water leaking or start to feel the contractions
Went back home baru teringat my MIL suruh minum air selusuh yg laki aku buat
Konon nya minum sikit2 laa sbb suami ja yg buat konon nya tak berapa mujarab laaa
Sekali nahh haaa..
Tumpah darah
Stok2 ustad ka apa laki aku ni?
Hahah aminn aminnn..
Contractions?
Aku dah google psl contractions and I still can't get the real picture of the pain
Some people said sakit mcm senggugut but 20times punya senggugut
Iols ni jenis xpenah kena senggugut uols
Alhamdulillah sepnjang hidup xpernah rasa
So mcm mana nk jangka rasa sakit tu mcm mana?
So I just prepared physically and mentally

July 29th, 2015
Sempat lagi memenuhi nafsu
I tell you
Makan la selagi boleh makan
Huaaaa!!!aku ngidam tehais skrg ni woiii 
Confinement period be like 'stresssssssss'
Langsung tak rasa sakit apa except risauuuuuuuu..
Baby activley move in the womb pn risau
Baby passively move pun risau
May mom said dah tak lama tu
Be ready!


July 30th, 2015
Like usual
Dating with husband makan and makan
Merajuk with him sbb mcm mau xmau ja bawak pi berjalan
Actually i was stressed out 
Worried bout the baby
Why dah tumpah darah but still no progression?
That evening, baby active sgt sgt sgt sgt sgt
Rasa mcm she was struggled inside
But to sooth my heart malam tu went out and having KFC
I had a thought 
Baby lapaq kot sebab lepas makan terus senyap sunyi sepi
I told my mum
She insisted me to go for baby's scan
Went to PMC at 12midnight ok  and tak boleh scan sbb tak plan nak bersalin dekat situ
If nak jugak I habe to be warded first and called the oncall doc
Then only boleh scan
Tak payah lah!
Mak dah bising2 suruh pi GH
Ak takmau kena seluk!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dek kerana nasihat mak ak gagahkan jua and sbb baby sama
I gave my red card and the nurse asked pasaipa awak mai ni?
I said "baby gerak aktif sgt sgt sgt sgt ptg tadi tapi mai malam sunyi sepi"
Nurse nurse kat situ gelak kat aku
Baguih la dia gerak banyak
Tak pernah lagi saya jumpa pt mai sebab baby dia aktif bergerak
Tersentap kat situ! Rasa nk salahkan mak sebab paksa mai jugak2 hahaha
Mummy kata xpa at least kita taw baby tak terbelit tali pusat ka apa boleh tidoq lenaaaaa
Mcm biasa
CTG and seluk
Normal and balik!
Kali ni seluk doc tu kasik deep punya
Mgkin sbb nak bagi jalan terbuka
Tak taw lah aku!
Tidoq tak cukup sbb smpai umah dlm pkul 3am sebab sampai2 ja teriak kat Arief sebab stress
Yup!masa tu seriously rasa down sgt2 
Tambah takut nervous and worry about the baby
I cried sbb letih and tak larat and sakit hati and nak mrh doktor seluk sakit!!!!!

July 31st, 2015
That morning I started to feel uneasy
Tak sakit but tak selesa
I told my mum as it's getting frequent
Makin lama makin sakit
My mom suruh pi hospital
Redhaa kena seluk tgk2 bukaan 2cm 
Doc suruh stay ward tapi iols taknak
Its better if the time like this I stayed with husband and mom
Balik again and I told my mum we only go to hospital if I didn't tahan the pain anymore
Baru pi!!!! Dgn tegas dan teranggggggggg
Ptg tu mummy ajak pi jumpa bidan kampung
Nak suruh buat minyak selusuh and 'betulkan perut'
Iols ikot jela sebab petua org tua2 kan
Jumpa makcik syam nama dia
Dia suruh baring dia pegang perut and kata "kepala baby dah elok kat bawah dah ni..tak lama dah ni......"
Gulp! Ketaq tang tang tu jugak
Masa tu mmg dah rasa contractions and started to record how frequent it is
So iols download contractions tracker dkt applestore 
Makcik syam suruh Arief pi kait buat kelapa muda
She asked my name and baca baca ayat Quran serba sikit and suruh minum
She then said "lepaih Isya' satgi dia tak senang duk dah ni takpa moga semua selamat"
Malam tu lepas maghrib
First time rasa contraction yakni rasa sengggugut yg iols xpernah rasa tuuuuu
Sakit bakhang tapi boleh gelak lagi
Dia mai sat sat jaaa
Dia sakit dia hilang satgi mai pulak
Haa lagu tulaaaaa rentak dia
Malam tu jugak kena warded at 10pm but vaginal opening still 2cm
Warded! Bcoz the contractions are there

August 1st, 2015
That night at ward
I cried tahan sakit like hell
Mind my words but it was really pain
I can't sleep and whatsapp my husband and mummy
Told them I was in extreme and deep pain
Asking them to make dua for me
Solat hajat for me
And gave me support
I tried to lay down on left side
Kata org blh krgkan sakit contractions but it didn't help me though 
Masa tu husband and mom mmg xblh tlg dah
Its between us and Allah S.W.T. only
The nurse in charge asked me if i wanna get pain killer?
Konon bajet nak rasa the natural pain of contraction so I refused
With e great pain I grabbed pakaian tutup aurat mana patot and started solat taubat solat hajat
Asking Allah to give me strength 
I cried like babies 
Org katil sebelah dah terjaga dari tidur
2am I told nurse to check the vaginal opening
Kalau still 2cm jugak Iols nak jugak jugak pain killer sbb dah tak tahan sgt
Meluat tgk org lain tidoq lena while i was struggling to breath 
This time rela hati pi suruh nurse seluk sbb tak tahan sakit
Sakit tak boleh describe
Sampai ckp kat husband rasa mcm nak mati
The VO was 4cm and the nurse asked me to get ready 
Depa nk tolak pi labour room
Excited sgt dah tu sbb dlm hati yayyyy boleh bersalin dahhhhhhhhh
Tak sakit dah lepas ni
Noob lagik!
Tak sempat inform husband and mom
Tak boleh bwk phone
Hatta cermin mata sekalipun
Ak ckp kat nurse mcm cmna saya nk tgk kalau xbwk cermin mata
Lagi noob dari aku!
2.10am kena tolak pi labour room
You will feel nothing as the pain is overwhelming you
Enough talking about pain lah kan sbb mmg tak boleh describe sakit dia
That labour room sgt selesa
I mean dia terpisah takdak la adegan bersalin ramai2
But you can hear clearly org lain tgh teran nak bersalin which was scary but tak kisah sgt sbb tgh sakit oiiiii
Contractions became more frequent 
That time the staff nurse that incharged over me is a Chinese lady
She was very supportive tak mcm certain staffs dok perli2  suruh bersabar la apa la
Yes i know mmg la bagus suruh bersabar but please be more supportive
Aku takdak sapa kot masa tu
Asyik merintih bagitahu dia sakit sgt sakit sgt nurse sakit sgt
Lepas tu dia cakap ya saya tahu
Saya bagi awk ubat tahan sakit yaa awk kena kuat nak jadik ibu ni org lain pun sakit mcm awk jugak awk tarik nafas hembus tarik hembus
Sgt lah lembut and membantu ok!
The nurse injected pain killer and masa cucuk tu sempat jerit sebab rasa dia menyeritttttttt 
 mmg masa tu hanya Allah tempat bergantung
 siap pesan lagi sakit sikit ja Puan naa sabaq banyak2 baca la doa apa yg patut
Then rasa mengntuk sgt sgt effect pain killer tu maybe
Around 4.30am I heard a familiar voice
Dalam lali lalok tu I saw Arief
Dalam hati aikkk mcm mana dia taw aku ada dekat labour room sbb mmg xdan pun nk inform anyone 
He came and kissed me 
i told him takmau beranak dah bie sakitttttttttt
Takmau dahhh sumpah takmauuuuuuuu sambil teriak
Can you imagine muka cuak Arief masa tu?kahkahkah...
So he was there giving me support
Dia berzikir bermunajat berselawat baca Yassin for me and tukang bagi gas penyedut (ubat pelali  tahan sakit versi gas)
When the pain struck he will automatically sumbat penyedut tu
He ajar me to mengucap baca doa bersalin berzikir and continously said ingat Allah syg ingat Allah
Sampai ada satu masa rasa annoying and mcm nak ckp ja hang apa taw sakit taw dakkkkkk!!!
Hahahaah..
Tapi tak cakap laaaaa tak baik wooooo
Wait wait wait and wait
Mcm2 procedures sementara tunggu bukaan 10cm 
You will feel depa buat hang mcm patung
You just lay down and kenot do anything haa giteww 
The clock tick tok tick tok lambat sgt rasanya
At 10.30am doc came and check VO and finally 9cm
Sadly still cannot push..have to wait until 10 cm
Kecewa nya rasa masa tu
I cried again and pleaded the doc
Bapa lama lagi doc?sya betul2 tak larat ni...........pleaseee
Another 1 hour sya mai cek naaa sbb mg kena tunggu sampai 10cm
Sempat mengeluh kuat ALLAHHHHHHHHHH...
Tak sampai sejam nurse came and told husband saya rasa dah sampai  masa ni sat nak panggil doctor
Doc came and seluk and yes finally 10cm
I looked at the wall 11.20am
The doc asked me to push when contraction came
First teran tak betul
Try again
Second teran short breath
Third teran tak angkat kepala la pulak
Tak jadi okay xangkat kepalaaaaa tuu
So I remember back apa yg pernah baca
Tarik nafas angkat kepala teran mcm nak teran ukukuk tuu
Okay it worked but have to teran more tak cukup kuat
Arief that time push syg lagi syg syg boleh syg kuat bie dah nampak kepala anak kite syg go syg syg boleh syg bie kuat
Hahahaaa lawak but very effective
Habis semua org bagi semangat
Sikit lagi sikit lagi sikit lagi
Tepat 11.43am 1 st August 2015 lahirlah baby DQ
alhamdulillah that was first word from me
Arief kissed my forehead and say time kasih syg bie
You are very strong!
Tq lahirkan anak bie anak kite blablabla
So he was asked to leave the room
Nak taw something? Bertuah tak bertuah anak aku
Dia keluaq2 tu dia tak teriak
Dia lenaaaaaa!
Hahaha..maybe sebab ubat tahan sakit tu buat dia sama naik ngntuk dengan aku
So bcoz baby DQ din cry out loud they straight away bawak her cuci cuci sedut sedut baru la dengaq dia teriak
That means no mother daughter bonding time right after delivery which had made me very frustrated
From inside I heard Arief azan and iqamatkan baby DQ
I feel terharu touch sedih ketaq semua ada
So sesi jahit menjahit episiotomy 
Please google to know more okay?
Sakit?
Yesssss...painful even they used ubat bius tuuu
I cried again sambil cakap dah laaa dah laa apa lagi nii sudah laa nurse
Staff nurse tu buat bodo ja sambil jahit
Hahahah lawak!
Settle!
I asked the staff nurse
Saya nk tgk baby saya boleh dak?
Laaa depa tak tunjuk kat hang lagi ka??kesian kat hang sat kak pi ambik
I was not allowed to touch her bcoz i had fever during delivery
They need to send her to NICU to check whether my fever tu affected her or not
Its okay la kenot pegang pun
Dah tgk muka pn jadik lah
First time tgk anak I felt so touch
I even said to the nurse
Nurse..ni anak saya nii comeinya diaaaa
Tak sampai 2 mins nurse tu bwk keluaq
She came back bawak milo suam 
Yes mmg rasa sgt habis tenaga
As I remember last makan berat akak nasik on 31st july tu waktu tengahri..lepas tu no more
I drank aiq milo tu sekali napaih ja
Lapaq aiq weh!
Then the nurse pushed me to ward 
That time mmg rasa mcm 'bodo' ' bengong' 'taktaw apa apa'
Patot la some people said org beranak ni orat putuih banyak
Dia jadik mcm bengong2 jaaa 
Tgk org mcm xdak perasaan hahah 
Haihhh xtaw nak describe aihhh
Sooo iols kenot went back home sbb iols demam 
They need to supervise me plus baby DQ still in NICU
during visiting hour at 4.30pm I met my mom
I hugged and cried telling her I love her and sempat lagi cakap takmau dah mak sakittt takmau
Masa tu rasa fobiaaa sgt sgt sgt
Arief pun beraiq mata watching the drama dlm ward tu
Kahkhkah

So that was my experience
After all what can I say it was the best yet scary experience ever
I salute those lelaki yg sanggup teman their wives from the very beginning until the very end
From there, they know how to appreciate us as a woman
Arief sampai harini still say thanks sbb sanggup lahirkan anak die
Hahaha fobia tgk bini dia teran sampai muka biruuuuu katanya
For mommies to be
It is not fair klo iols bagi nasihat jgn takut jgn gentar
Tapi tapi enjoy jela the moment
Beranak mmg sakit
There's no one lagi yg cakap beranak tak sakit betoi dak? 
Follow the flow
Once the baby is out semua sakit hilang
Next time iols will story psl confinement days plak which is beryyyyyyy challenging 

All the best!!!